Uit de Kunst - 26/03/2023

Locatie: Martinikerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:

De serie Uit de kunst-vieringen van Schoonheid met een ziel kent dit voorjaar het thema 'Heel het gebroken leven'. Zondagmiddag 26 maart 2023 zien we een bijzonder beeld van Wout Herfkens centraal: Jésus à l’ Hôpital

Muziek: organist Henk de Vries
Voorganger: ds. Jan Willem Nieboer

Deze beeldend kunstenaar uit Oosterbeek struint rommelmarkten en -zaakjes af op zoek naar crucifixen. Thuisgekomen peutert hij voorzichtig de spijkertjes los, maakt het beeldje zorgvuldig schoon, legt Jezus in een bed en verbindt zijn wonden. Zo ontstaat de steeds verder uitdijende serie Jésus à l’ Hôpital. Een grote verzameling beeldjes van Jezus in een ziekenhuisbed. Herfkens heeft met zijn Jezusbeelden de televisie en kranten gehaald. Zelf zegt hij over de serie: “Eeuwenlang heeft Jezus voor ons heil aan het kruis gehangen. Nu wordt hij, onbegrepen, afgedankt en verbannen uit onze leefomgeving. Stank voor dank. Dit is tragisch. Kunnen we hem niet op zijn minst van zijn kruis afhalen en hem zijn welverdiende rust geven? Misschien begrijpen we zijn ideeën niet, maar enige dank en verzorging voor de verleende diensten is op zijn plaats”.

Met zijn serie ontstaat ook weer een nieuw beeld van Jezus. Herfkens heeft een koffertje gemaakt waar het beeld in past en het ter beschikking gesteld aan geestelijk verzorgers in een woonzorgcentrum. Daaruit ontstonden bijzondere ontmoetingen met een gewonde genezer.