Cantatedienst - 07/04/2024

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:

Halt im Gedächtnis Jesum Christ BWV 67 J.S.Bach
Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos
Voorganger: ds. Evert Jan Veldman
Organist: Mannes Hofsink
Solisten:
      David van Laar - altus
      Matthijs Hoogendijk -tenor
      Jasper Schweppe - bas

Deze cantate werd in 1724 geschreven voor de zondag na Pasen. De cantatetekst sluit aan bij de lezing van die zondag waar Jezus na zijn opstanding verschijnt aan zijn discipelen. Ongeloof, onzekerheid en vertrouwen zijn de kernwoorden die in de verschillende aria’s en recitatieven worden verklankt. Fraai voorbeeld is het bas-arioso-koor gedeelte vol dramatische contrasten.
Het energieke openingskoor, met als klankkroon de corno da tirarsi, (schuifhoorn) sluit aan bij het Paasevangelie: ‘Halt in Gedächtnis Jesum Christ, der auferstanden ist von den Toten’

Opmerkelijk in de instrumentatie van de cantate is de corno da tirarsi, een trompetachtig instrument waarvan men niet precies weet hoe het er heeft uitgezien. Wel is duidelijk dat het bespeeld werd door Johann Gottfried Reiche, een zeer getalenteerd trompetspeler. Hij was in Leipzig aangesteld als Stadtpfeiffer en bevriend met Bach. Hij soleerde in talrijke werken die Bach gecomponeerd heeft met in het achterhoofd de virtuoze Reiche. Vandaag speciale aandacht voor Graham Nicholson die de door hemzelf gebouwde corno-kopie naar Reiche bespeelt.

Toegang gratis, collecte bij de uitgang