Evensong - 19/03/2023

Locatie: Martinikerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:

Op 19 maart a.s. verzorgt Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema weer de Evensong om 17.00 uur in de Martinikerk Groningen. Voorganger is Sam van Leer, als organist valt dit keer Jan Hage in, de bekende organist van de Utrechtse Dom.

NB: Evenals in januari en februari is de Evensong in de Martinikerk.
bij het slotlied

For the beauty of the earth ontstond op de wandeling in het fraaie rivierlandschap rond de Avon in het jaar 1863. Dichter Foliott S. Pierpoint keek om zich heen en voelde een grote dankbaarheid voor de schoonheid van de schepping. In dit anthem, dat oorspronkelijk bedoeld was voor de communie, verbindt hij die aan dankbaarheid voor het offer van Christus. In een latere editie werd het een algemener loflied, ‘this our joyful hymn of praise’. Een kolfje naar de hand van John Rutter, die het vloeiend en toegankelijk verklankt.

Een oercalvinistische melodie in een anglicaanse viering – uit Valerius’ Nederlandtsch Gedenckclanck nog wel. Hoe is het mogelijk? We praise you o God komt dan ook niet uit het Book of Common Prayer, maar uit het Lutheran book of worship van de Lutherse kerk in Amerika. In ons land kennen wij de melodie als ‘Wilt heden nu treden’. Niet moeilijk om mee te zingen!

Psalm 19 is getoonzet door Edward J. Hopkins; de Preces and Responses zijn van Philip Moore.

Peter Aston overleed in 2013, hij doceerde o.a. aan de universiteit van York en stond aan de wieg van het Norwich Festival of Contemporary Church Music. Hoewel hij ook kamermuziek en orkestrale werken schreef, en zelfs een opera voor kinderen, werd hij toch vooral bekend om zijn liturgische koormuziek. In zijn Magnificat en Nunc in F hoor je invloeden van Britten, met een bijzondere rol voor het orgel dat in het Nunc Dimittis niet zozeer begeleidt als wel een zelfstandige partij is naast de zangers.

O Lorde, the maker of al thing van de Zuidafrikaanse componist John Joubert klinkt tegelijkertijd modern en eeuwenoud. Zoals passend bij een tekst die wordt toegeschreven aan koning Hendrik VIII. Geen lichte kost: de tekst vraagt God, nu de avond valt, om bescherming. Niet alleen tegen vijanden, maar ook tegen zondige gedachten, ‘that we in sinne fal not on slepe’. Wie bekend is met het leven van de geplaagde vorst kan zich er van alles bij voorstellen, en de sombere sfeer van de compositie sluit daar goed bij aan. Joubert won er in 1952 de eerste prijs mee bij de Novello Anthem Composition en sindsdien staat het werk overal op het kathedrale repertoire.

Tot slot zingen we samen O God beyond all praising, op een melodie van Gustav Holst die u waarschijnlijk bekend voorkomt. Hij hoort nl oorspronkelijk bij I vow to thee, my country , een hymne die jaarlijks te horen is op Armistice Day, de dodenherdenking voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Een lied over opoffering en vaderlandsliefde dat ook veel te horen was rond het overlijden van H.M. Queen Elisabeth vorig jaar. Wie nog verder terugkijkt herkent het thema van de planeet Jupiter uit Holst’s The Planets.