Evensong - 18/09/2022

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:


Naar aanleiding van het overlijden van koningin Elisabeth, het hoofd van de Anglikaanse kerk, is het onderstaande programma van de Choral Evensong aangepast. Het introit en het anthem worden vervangen door Purcell’s Hear my prayer, O Lord en Justorum animas van Stanford. De preces and responses worden bij deze gelegenheid gezongen in plainsong (unisono, naar het gregoriaans). De viering sluit af met het In Paradisum uit het requiem van Fauré.

Na een weekend in de kathedraal van St Albans, Engeland, is Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema op 18 september weer terug in de Nieuwe Kerk Groningen. In deze Evensong is Evert-Jan Veldman voorganger en de organist is Mannes Hofsink. Aanvang om 17.00 uur.

Hail Gladdening Light is een van de oudste hymnes uit de christelijke traditie (in het grieks: Phos Hilaron), vermoedelijk al uit de tweede eeuw na Christus. Deze lofzang op God als het licht van de wereld, werd gezongen bij het rituele aansteken van de lampen aan het begin van de avond, wanneer de gemeente bijeenkwam voor het avondgebed. Al in teksten uit de derde eeuw wordt de hymne ‘zeer oud’ genoemd, en sedertdien is zij in vele talen in de verschillende kerken van Oost en West blijven klinken: van het Armeens tot het Koreaans en zelfs Arabisch. In Engeland was John Keble de eerste die haar vertaalde in de drie fraaie stanza’s. Charles Wood maakte er een uitbundig dubbelkorig anthem van.

De preces and responses zijn van Philip Moore, een eigentijds kerkmusicus en componist met een fris, modern geluid. Hij was als organist en master of music verbonden aan Canterbury Cathedral en York Minster.

Moore’s eigentijdse geluid sluit goed aan bij dat van de Canticles van William Lloyd Webber. Niet te verwarren overigens met Andrew Lloyd Webber (van het Requiem en Jesus Christ Superstar): dat is William’s zoon. Zelf erfde Lloyd Webber de liefde voor muziek ook weer van zijn vader die alle beroemde orgels nabij Londen afreisde, zover als zijn bescheiden loodgietersinkomen toeliet. Zoon William ging mee en het duurde niet lang of hij gaf zelf, als veertienjarige, orgelrecitals. Er volgden beurzen en een studie bij oa Vaughan Williams op het Royal College of Music, waar hij later ook lange tijd les zou geven. Lloyd Webber’s Magnificat en Nunc Dimittis zing je niet in een keer mee, maar hoe vaker je het hoort, hoe mooier het wordt.

Psalm 121, op muziek gezet door Daniel Rouwkema, maakt deel uit van een reeks bedevaartspsalmen die beginnen bij psalm 120 en eindigen bij psalm 134: de liederen Hamaäloth. Letterlijk vertaald: de liederen van de opgang, nl de opgang naar Jerusalem en in het bijzonder de Tempelberg. Ze werden gezongen door de pelgrims die naar Jerusalem trokken voor de drie grote feesten, zoals dat in Exodus 23 wordt voorgeschreven (14-17). Psalm 122 gaat over de aankomst; 120 en 121 beschrijven de tocht erheen. Die was heet en droog en niet ongevaarlijk, want in de bergen rond Jerusalem zaten rovers (denk aan het verhaal van de barmhartige Samaritaan). ‘From whence cometh my help? My help cometh from the Lord who hath made heaven and earth.’

I was glad is een geliefd werk in het kathedrale repertoire. Het wordt daar traditioneel gezongen bij de kroning van de vorst of vorstin, en recentelijk nog bij het zestigjarig jubileum van Her Majesty. Oplettende luisteraars herkennen in de tekst van psalm 122, de verzen 1-3, 6 en 7 . Opnieuw een bedevaartspsalm dus en tevens een lofzang op Jerusalem. Dat brengt meteen dat andere werk van Hubert Parry in gedachten, dat elke Brit kan meezingen: Jerusalem, bekend van de Last Night of the Proms. Klaarblijkelijk is het voor het Engelse nationale bewustzijn maar een klein stapje van het eigen ‘green and pleasant land’ naar het hemels Jerusalem. Bij zo’n koninklijke plechtigheid wordt trouwens tussen de verzen 3 en 6 de zegewens ‘Vivat Regina Elisabetha!’ (lang leve koningin Elisabeth) ingelast. Dat is vandaag niet aan de orde. Want psalm 122 gaat over ieders verlangen naar Jerusalem, de stad waar Gods koninkrijk op aarde begint. O pray for the peace of Jerusalem