Gregoriaanse vespers - 29/05/2022

Locatie: Martinikerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:


In de tijd waarin plannen ontstaan om the Passion af te sluiten met de Hemelvaart is het misschien een verrassing dat het kerkelijk jaar ‘gewoon’ doorgaat. De zondag na Hemelvaartsdag staat bekend onder de naam ‘wezenzondag’: de leerlingen van Jezus zijn na de hemelvaart als wezen achtergebleven en verkeren in onzekerheid: hoe moeten we verder? Jezus heeft de komst van de pleitbezorger, de heilige Geest, beloofd. Maar zover is het nog niet!

De periode tussen Hemelvaart en Pinksteren is misschien wel vergelijkbaar met die van de advent: gespannen wachten op wat komen gaat.

Dit wordt al eeuwenlang uitgezongen in de liturgie. In de Vesper van 29 mei zullen de gregoriaanse gezangen klinken waarvan de teksten getuigen van verwachting en verlangen. Zo klinkt aan het begin van de dienst de hymne Veni, Creator Spiritus. Daarin wordt de komst van de Geest afgesmeekt, als helper en trooster. Precies zo wordt in de adventstijd gebeden om de komst van Christus: veni et noli tardare: ‘kom en aarzel niet!’.