Uit de Kunst - 27/02/2022

Locatie: Martinikerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:
Voorganger: ds Jan Willem Nierboer, Muziek: Henk de Vries


Met zijn tenen is Adam nog bij God, maar Eva vangt zijn blik. Hij veert op, terwijl zij nog lijkt te moeten landen. Rondom scharrelen de monstertjes in de tuin der lusten. Zo verbeeldt Jheronimus Bosch de geboorte van de mens.

Bovenstaande afbeelding is een klein deel van de 'Tuin der Lusten' een drieluik van Jheromimus Bos. Het hele werk vindt u in het Prado Museum in Madrid, met deze link: 'Tuin der Lusten', Prado, Madrid

Dit voorjaar brengt Schoonheid met een ziel onder de noemer 'Uit de kunst' in vier vieringen rond vier kunstwerken van vier verschillende kunstenaars De mens in beeld. We beginnen met De Tuin der lusten van Jeroen Bosch. Een wild en kleurrijk drieluik waarin de typische Jeroen Bosch monstertjes over elkaar heen tuimelen. Al in het linker paneel snaait een kat een prooidier terwijl Adam nog in alle onschuld zit bij te komen van de aanblik van een vers geschapen Eva. Het middenpaneel wordt gevuld met een rondedans van blote lijven en aan de rechterkant breekt de hel los met vuur en ijs. Volgens de een is het schilderij een waarschuwing tegen zedelijk verval, volgens de ander een vierplek van de zinnelijke liefde. Hoe het ook zij, in de tachtigjarige oorlog ontfutselde Alva het schilderij aan Willem van Oranje en sinds de dag van vandaag hangt het als roofkunst in het Prado in Madrid.

Zie deze link:Voorjaarsprogramma