Evensong - 15/09/2019

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:
In deze eerste evensong van het nieuwe seizoen brengt Choral Voices onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema een afwisselend repertoire ten gehore, met een nadruk op componisten uit de 19de en 20ste eeuw. Enkele van deze werken heeft Choral Voices recentelijk in de Westminster Abbey uitgevoerd. Het orgel wordt bespeeld door Mattijs de Vreugd.

Als introit klinkt het ingetogen ‘Peace be to this congregation’ van Harry Grindle (1935¬–2013). Grindle stond aan het hoofd van het koor van St. Anne’s Cathedral in Belfast, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de meest toonaangevende Engelse kathedrale koren. Hij schreef prijswinnende melodieën en trad in 1977 als eerste Ierse musicus toe tot de Royal School of Church Music. In 2009 werd hij geridderd voor zijn bijdrage aan de Engelse kerkmuziek.

De preces and responses worden gezongen in de zetting van William Smith. Smith leefde in de 17de eeuw en is het meest bekend van deze preces en responses.

De psalmen 126 en 127 worden gezongen op twee verschillende chants van Grayston Ives (geb. 1948). Ives studeerde muziek in Cambridge en was organist en Fellow in Music aan Magdalen College in Oxford. In zijn chants maakt Ives effectief gebruik van dissonanten, wat spannende zettingen oplevert.

Het Magnificat en Nunc Dimittis worden gezongen in de zetting van Peter Aston (1938–2013). Aston was hoogleraar compositie aan de University of East Anglia en componeerde verschillende liturgische en niet-liturgische werken. Het opgewekte Magnificat en meer verstilde Nunc Dimittis behoren tot zijn bekendste werken.

De anthem is ‘Greater love hath no man’ van John Ireland (1879–1962). Ireland was een veelzijdig componist, die naast liturgische werken stukken voor piano en kamermuziek schreef. De tekst van deze anthem combineert verschillende bijbelteksten, waaronder Hooglied 8:7 en Johannes 15:13. ‘Greater love hath no man’ behoort tot Irelands bekendste werken en wordt regelmatig opgevoerd in herdenkingen van oorlogsslachtoffers.

De hymns voor deze evensong zijn hymn 245 (‘God, that madest earth and heaven’) en hymn 437 (‘Praise the Lord! Ye heavens, adore him’).