Jazzvespers - Wat zijn jazzvespers

Jazz is een muziekstijl, die zich kenmerkt door crossovers van verschillende muziekgenres: klassiek en populair, spiritueel en seculier, blues en amusement. Het is ook muziek die vaak gaat over de grote vragen van het leven: liefde, ellende, blijdschap, de zin en onzin van het leven. En dat alles als muziek. Niet alleen in woorden, in tekst, maar in muziek: in klank en ritme, door improvisatie, door het uiten van je gevoelens, je gedachten in zingen en swingen, in dissonant en harmonie.

In Jazzvespers proberen we een verbinding te maken tussen jazz en geloof, jazz en christelijke spiritualiteit. Uiteraard gaat het daarbij in het bijzonder over Jezus Christus, de grote en centrale figuur in het christendom. Jezus Christus was zelf ook niet bang om crossovers te maken met allerlei soorten mensen: vreemde en ‘normale’ mensen, arme en rijke mensen, beschadigde mensen en gezonde mensen, zondaars en rechtvaardigen. In het maken van die crossovers was Jezus een zeer controversieel man. Maar – met de woorden van Leonard Cohen uit zijn beroemde song Anthem – misschien is dat wel de manier waarop het licht ons leven binnen valt: door de barsten en scheuren van de controverses van onze wereld: There’s is a crack in everything; that’s how the light gets in.
In elk Jazzvesper wordt een passage uit de bijbel tegen een bekend jazz- of popnummer aangelegd. Zo proberen we steeds een belangrijk levensthema aan de orde te stellen en met elkaar te vieren.
Elke 4e zondag van de maand ben je welkom in de Martinikerk. De jazzvesper begint om 17.00 uur. Maar vanaf 16.40 kun je al luisteren naar Jazzmuziek, gespeeld door studenten van de Jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium. De diensten zijn Engelstalig.