Cantatediensten - Ervaringen

Annemarie van der Vegt: Hoge meditatieve waarde

Annemarie van der Vegt
Al jaren bezoek ik trouw de cantatediensten. Ik heb een druk gezinsleven en de eerste zondag van de maand is even echt mijn moment.

meerwaarde
Ik kwam eerst vooral voor de muziek, die ik van hoge kwaliteit vind. Maar ik kom ook voor de context: dat het wordt uitgevoerd binnen het kader van een kerkdienst is voor mij meer en meer van waarde geworden. De muziek heeft een hoge meditatieve waarde, maar ook de stilte achteraf, als de muziek is afgelopen en er niet geklapt wordt. Zo blijft de muzikale beleving binnen, de concentratie van het luisteren wordt niet meteen ontladen en weggeklapt.

persoonlijke betekenis
Daar komt bij dat deze muzieksoort nog een heel persoonlijke betekenis heeft. Ik denk dat ik tot en met 2011 zo'n vijf jaar achtereen elke maand met mijn moeder de cantatediensten bezocht. Wij hebben samen veel gemusiceerd (beiden viool) en van andermans musiceren genoten. Muziek van componisten als Bach, Buxterhude, Gabrieli, Purcell, Schutz, het is me met de paplepel ingegoten. Na haar overlijden kom ik nog even trouw, maar dan alleen. Het bezoek aan de cantatediensten is daarmee ook een warme en dierbare manier van gedenken geworden.