Evensong - 16/10/2022

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:

Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen olv Daniel Rouwkema

Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen olv Daniel Rouwkema verzorgt op 16 oktober de choral evensong in de Nieuwe Kerk Groningen. Mannes Hofsink bespeelt het orgel; voorganger is Henk ten Napel.

Vocaal ensemble Magnificat is net als Choral Voices gericht op de Engelse koortraditie, in het bijzonder de Anglikaanse kerkmuziek. Het is dan ook met enige trots dat ze op 16 oktober een nieuw Magnificat en Nunc Dimittis ten gehore brengen van Daniel Rouwkema. De nieuwe avond-cantica zijn geschreven bij het dertigjarig jubileum van het koor, eerder deze maand, in de maatsoort 3/2 die een brede, maar vriendelijke beweging aan de muziek geeft. De naam, St Pancras Service, is ontleend aan de grote of St Pancras kerk in Emmen die de muzikale uitvalsbasis is van het koor.

Als introit klinkt Malcolm Archers All creatures of our God and King, een vrije bewerking van het bekende Zonnelied van Franciscus van Assisi wiens sterfdag we eerder deze maand vierden. In dit uitbundige loflied stelt Franciscus zich op als medeschepsel van zon, maan, vuur en water, wind, lucht en aarde. Dat was in 1225 al bijzonder, en eigenlijk is het dat nog steeds. Niet voor niets begon paus Franciscus zijn encycliek van 2015 (over vervuiling en klimaat) met dezelfde woorden: Laudato si (wees geprezen).

De Preces and Responses zijn van Herbert Sumsion. Een van de laatste nazaten van het tijdperk van Elgar, werd wel gezegd bij zijn dood in 1995. Sumsion zong vanaf zijn negende jaar in het kathedrale koor van Gloucester; op zijn twaalfde leidde hij het kerkkoor in een naburig stadje en het kon dan ook niet anders of hij eindigde als master of music in Gloucester. Als componist, dirigent en docent was hij bevriend met o.a. Vaughan Williams, Finzi en Howells, en misschien hoort u daar wel iets van terug in deze gezongen gebeden.

De psalm is vandaag psalm 147 (Laudate Dominum) in een zetting van Peter Aston (1938-2013) die als Lay-canon werkte in Norwich Cathedral en Lecturer Music was aan de University of York. Deze psalm komt ook terug in de gemeentezang waar we Hubert Parry’s Oh praise ye the Lord zingen. Bekend van o.a. de platinum jubileumviering van koningin Elisabeth, nu tien jaar geleden. De andere hymn is For the fruits of His creation van Francis Jackson. Een oogstlied zoals passend in deze maand.

Aan het slot van de viering klinkt Malcolm Boyle’s feestelijke Thou, O God, art praised in Sion. Een van de verborgen schatten van de Britse koortraditie, wordt wel gezegd: het werk lag te verstoffen in de bibliotheek van Chester Cathedral nadat Boyle daar vertrok als organist en Master of Music. Totdat zijn assistent organist van destijds het werk uit eigen geheugen reconstrueerde en het werk alsnog werd uitgegeven. Het werd het best verkochte werk van uitgeverij Paraclete: een majestueuze koorzetting van psalm 65, gevolgd door een lyrische vertolking van Jesaja 26 (“Thou wilt keep him in perfect peace”) door de sopranen. Het volledige koor besluit met psalm 67, “Let the peoples praise thee, o God”.