Evensong - 20/03/2022

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:


Evensong met Choral Voices olv Daniel Rouwkema
Voorg: Sam van Leer van de Anglican Church Groningen
Orgel: Jochem Schuurman.

De volgende werken worden uitgevoerd:

Als introit klinkt Felix Mendelssohn’s liefelijke Denn er hat seinen Engeln befohlen. Het zijn de bekende verzen 11 en 12 uit psalm 91: ‘Hij heeft zijn engelen uitgezonden om u te behoeden op al uw wegen..’ In dit motet, dat later ook deel ging uitmaken van het oratorium ‘Elia’, klinken ze achtstemmig, waarbij de lage stemmen steeds antwoorden op de hoge stemmen. Om te uit te barsten in uitbundige polyfonie bij de derde regel, ‘dass sie dich auf den Händen tragen’.

Een opgewekte Preces and Responses dit keer van Herbert Sumsion. Een van de laatste nazaten van het tijdperk van Elgar, werd wel gezegd bij zijn dood in 1995. Sumsion zong vanaf zijn negende jaar in het kathedrale koor van Gloucester; op zijn twaalfde leidde hij het kerkkoor in een naburig stadje en het kon dan ook niet anders of hij eindigde als master of music in Gloucester. Er volgde een zestigjarige loopbaan als componist, dirigent en docent, met vriendschappen met o.a. Vaughan Williams, Finzi en Howells.

Wie in Londens St Paul’s geweest is, kan zich wel voorstellen waarom Herbert Howells zo stevig uitpakt in zijn Magnificat and Nunc Dimittis for St Paul’s Cathedral. Het klinkt alsof de kolossale ruimte werkelijk van onder tot hoog bovenin de koepel gevuld moest worden met klank. Zelf verklaarde de componist dat van de twintig versies van de canticles die hij schreef deze inderdaad ‘the most extended in scale’ was, en dat de enorme ruimte de muziek beïnvloedde. Howells moest namelijk rekening houden met de lange echo, zodat veranderingen in harmonie en tonaliteit meer geleidelijk moesten plaatsvinden dan in een kleinere kerk. Een en ander leidt, zo stelde hij vast, tot een hoger geluidsvolume en ‘a tonal opulence, commensurate with a vast church’. Wij zongen deze canticles al eens in St Paul’s, maar de Nieuwe Kerk kan ze zeker ook hebben!

De psalmen 26 en 28 zingen we in zettingen van Charles L. Naylor en Barry Ferguson.

De beide hymns , God is love (Anthony Caesar) en Abide o dearest Jesus (Harold E. Jeboult), klinken misschien wat minder bekend in Nederlandse oren. Maar ze zijn niet moeilijk om mee te zingen.

Charles Villiers Stanford’s O, for a closer walk with God is een geliefd anthem dat in Engeland vaak wordt uitgevoerd. Achter de tekst gaat een veelbewogen en bepaald niet makkelijk leven schuil. De achttiende eeuwse dichter William Cowper worstelde zijn hele leven met depressie, maar werd desondanks een zeer geliefd dichter en schrijver van hymns die tot op de dag van vandaag gezongen worden. ‘O, for a closer walk with God, a calm and heavenly frame!’

We sluiten af met Lead, kindly light, een van de bekendere liederen van John Henry Newman. Het is in vele talen bekend – bij ons als Leid vriend’lijk licht. Toepasselijk in deze ongewisse tijden en fraai op muziek gezet door John Rutter.

Aanmelden van tevoren is niet langer nodig!