Evensong - 20/02/2022

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:Op 20 februari zingt Choral Voices weer net als vanouds een Choral Evensong in de Nieuwe Kerk, onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema en met orgelbegeleiding van Mannes Hofsink. Voorganger is ds Evert Jan Veldman.

Voor de corona maatregelen van de Nieuwe Kerk verwijzen we u graag naar https://nieuwekerkgroningen.nl . Meteen naast de aankondiging van de Evensong (in de kolom rechts) vindt u de knop waarmee u zich kunt aanmelden. Uiteraard houdt ook het koor zich aan het 3G beleid met een geldige coronapas.

Hieronder een overzicht van de gezongen werken.

George Dyson’s Let all the world in every corner sing is een passende introit na alweer een gedwongen onderbreking in de afgelopen decembermaand. De tekst stamt al uit de 17e eeuw en komt van de bekende Welshe dichter George Herbert. “The church with Psalms must shout; no door can keep them out!”

De hymn Lord of beauty, thine the splendour is niet moeilijk om mee te zingen. De melodie van Henry T. Smart kennen veel mensen van het gezang ‘Ere zij aan God de vader’.

Voor de preces and responses tekent de schotse componist Peter Nardone, Director of Music bij Chelmsford Cathedral. Psalm 104, Praise the Lord, my soul, zingen we op muziek van Walter Parratt.

“John Rutter begrijpt en eert de anglicaanse koortraditie als geen andere componist,” schreef een recensent naar aanleiding van de Christiane Canticles. Wat best opmerkelijk is voor iemand die naar eigen zeggen niet bijzonder religieus is. Liever noemt hij zichzelf ‘deeply spiritual’. In het bijzonder de spiritualiteit van religieuze poëzie en gebeden inspireert hem. In dit Magnificat geeft hij bij de passage “He remembering his mercy” e.v. mee, dat het ‘prayerfully’ gezongen moet worden. Die aanwijzing tref je toch niet zo heel vaak aan in bladmuziek. Spiritueel of religieus? U mag het zeggen.

All wisdom cometh from the Lord, van de eigentijdse componist Philip Moore, draait om de eerste twaalf verzen van het boek Wijsheid van Jezus Sirach. Een lofzang op de goddelijke wijsheid die te zien is in heel de schepping. Wie kan de druppels van de regen tellen, of de zandkorrels op het strand? Het kan niet anders of ‘inzicht en wijsheid bestonden al voor de tijd begon,’ concludeert Sirach. Het begin van alle wijsheid is dan ook de vreze des Heren. Op dat punt aangekomen schakelt Moore naar een ander register. Van modern en up-tempo naar kloosterlijke verstilling, en van het boek Wijsheid naar psalm 119. In ‘plain chant’ zoals in het getijdengebed zingen de sopranen ‘show me, o Lord, the way of thy statutes’. Daaronder klinkt, voor wie goed luistert, nog zacht: ‘wisdom…. all wisdom cometh from the Lord.’

De afsluitende hymn, Eternal God , is opnieuw van John Rutter. Een soepel mee te zingen danklied voor de muziek, ‘blessed gift from heaven to all your servants here on earth’.