Evensong - 15/03/2020

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:
Op 15 maart is er een Choral Evensong for Lent

Inde dienst wordt gezongen door Choral Voices, o.l.v. Daniël Rouwkema. Mattijs de Vreugd speelt orgel en

Rev. Sam van Leer, predikant van de Anglicaanse gemeenschap in Groningen gaat voor.Informatie over de muziek

Zondag 15 maart is de derde zondag van de 40-dagen tijd. In de Engelstalige wereld noemt men deze periode van het jaar Lent. In de christelijke traditie is dit een periode van inkeer en vasten. In deze “Choral Evensong for LENT” zingt Choral Voices muziek die in het teken staat van versobering en verstilling.De Introit is van de in 1931 geboren Martin How. De tekst van Day by day is een ingetogen zetting van een gebed van Saint Richard of Chichester.

De vaste gezongen gebeden (preces en responses) zijn van William Smith of Durham (1603-1645) en de zetting van The Lord's Prayer werd rond 1550 gecomponeerd door Robert Stone.

De Psalm die deze zondag tot klinken komt is de 46e; Een vaste burcht is onze God.Charles Villiers Stanford, die in Dublin (1852) geboren werd en later grote faam verwierf in Engeland als componist, componeerde diverse zettingen van het Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon). Choral Voices zingt de meest bekende en geliefde zetting in C-grote terts en bij het beluisteren van deze indrukwekkende muziek zal het de luisteraar niet verbazen waarom juist deze zetting tot een van zijn liefst gezongen (en gehoorde) behoort.De Anthem is een zetting van verzen uit Psalm 39 Lord, let me know mine end van Maurice Greene (1696-1755) die in St Paul's Cathedral als koorknaap werd opgeleid en later er ook organist werd om vervolgens in 1735 benoemd te worden tot Master of the King's Musick.

Natuurlijk is er ook gelegenheid om mee te zingen in de hymnes.Lezingen

De lezingen komen uit Amos 7 (10-17) en 2 Korinthiërs (1-11).