Psalmenvespers in seizoen'17-'18

 

Jazz-vespers in de Martinikerk

Jazzvespers in Schoonheid met een Ziel
Met ingang van februari zullen op de vierde zondag
van de maand experimentele jazz-vespers worden gehouden. De diensten worden voorbereid met steeds een wisselende groep internationale studenten van de jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium. De inhoud van de diensten wordt ontwikkeld vanuit een thema dat verbonden is met een bekende popsong. Zondag 25 februari is het thema ontleend aan de song van Leonard Cohen: There’s is a crack in everything. That’s how the light gets in.
De muziek in de diensten heeft een improviserend karakter. Daarnaast is er ook solo- en samenzang. De diensten zijn Engelstalig. Voorganger is studentenpastor Tiemo Meijlink.


CHORAL EVENSONG MET GROOTSE MUZIEK

Koorreis naar Worchester
Choral Voices bereid zich voor op de komende koorreis naar de Kathedraal van Worcester in het eerste weekend van juni. In de afgelopen maanden konden de bezoekers van de Evensong in de Nieuwe Kerk al genieten van diverse werken die daar uitgevoerd gaan worden, zo werd Edward Elgar’s zetting van Psalm 47 in februari gezongen en in maart de ‘Christiana Canticles’ van John Rutter. Ook deze maand kunnen de bezoekers van de Nieuwe Kerk uitzien naar een voorschot op de reis naar Engeland en wel met de St Pauls Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) van de componist Herbert Howells (1892-1983). Howells componeerde deze muziek in 1950 voor het koor (en de Kathedraal) van St Paul’s London. Bij het componeren van deze muziek had Howells de akoustiek van deze Kathedraal in gedachten. De opbouw en stapeling van de harmonieën is iets langzamer, breder, opgezet zodat de ruime nagalm en echo van het gebouw deze als het ware verwerken kan. Kenners beschrijven de St Paul’s Canticles als de meest grootse en meeslepende zetting van Howells die voor menig Kathedraal of Kapel in Engeland een eigen zetting componeerde.

Overweldigend muzikaal bouwwerk
Bezoekers van de Evensong in april kunnen uitzien naar een groots, overweldigend en machtig muzikaal bouwwerk waarbij het orgel van de Nieuwe Kerk in al zijn glorie te horen zal zijn. Benjamin Britten (1913-1976) schreef een paar jaar later een frisse zetting van Psalm 100. Zijn Jubilate Deo is fris en kenmerkt zich door pittige ritmiek in de buitendelen maar met een meer lyrisch middendeel. Deze zetting word als Anthem uitgevoerd. De introit is een zetting van Daniel Rouwkema (de dirigent van Choral Voices) zijn zetting van het gebed van Sai nt Patrick zal ook in Worcester uitgevoerd worden en de vaste gebeden zijn van de componist William Smith die tot aan zijn dood in 1645 als priester verbonden was aan de Kathedraal van Durham.